Home   >  Nieuws  >  10 redenen om valstopblokken bij een geaccrediteerd bedrijf te laten keuren

10 redenen om valstopblokken bij een geaccrediteerd bedrijf te laten keuren

4 november, 2016

Persoonlijke valbeveiligingsmiddelen moeten volgens de wet (Arbeidsomstandighedenbesluit; Artikel 7.4a. Keuringen &NEN-EN 365 norm) minimaal eens per jaar worden gekeurd. Bij werken op hoogte kan gebruik van een middel dat niet goedgekeurd is leiden tot letsel, of zelfs de dood.

Inspectie en keuring van valstopblokken is een geval apart. In NEN 365 staat dat voor specifieke middelen zoals valstopblokken de inspecteur opgeleid moet zijn door de producent. 10 redenen om de inspectie en keuring van uw valstopblokken onder te brengen bij een geaccrediteerd bedrijf.

 

  1. Valstopblokken zijn er in vele soorten en maten en worden wereldwijd door tientallen merken aangeboden, elk met hun eigen ontwerp en functionaliteiten. Een geaccrediteerd bedrijf weet precies welke types er zijn en in welke situatie u die kan en mag gebruiken.  
  2. Inspectiebedrijven die erkend en/ of gecertificeerd zijn door brancheorganisaties, keurmerken en leveranciers kennen de normen en zijn altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Vraag uw inspectiebedrijf om zijn certificaat van bevoegdheid (afgegeven door de fabrikant).
  3. Voor het keuren van valstopblokken voorziet elke producent de inspectiebedrijven van een periodieke training. Inspecteurs ontvangen een persoonlijk certificaat en zijn bekend met alle types die een merk voert of uitbrengt.
  4. Bij het keuren van een valstopblok haalt de inspecteur uw blok vrijwel altijd uit elkaar. Alle onderdelen worden apart bekeken en beoordeeld. Daarnaast wordt het blok grondig gereinigd en waar nodig worden de onderdelen opnieuw gesmeerd. Alleen een getrainde inspecteur weet hoe de originele onderdelen eruit zien, aan welke eisen ze moeten voldoen en hoe hij (indien nodig) een blok het beste kan repareren. Ook zal een gecertificeerde inspecteur nooit concessies doen aan de veiligheid en een beschadigd valstopblok afkeuren. NB: Sommige merken schrijven alleen een visuele inspectie en functietest voor. Ook hiervoor dient de inspecteur getraind te zijn door de betreffende producent.
  5. Per merk van valstopblokken houdt uw inspectiebedrijf een lijst bij van alle originele onderdelen. Uw gecertificeerde inspecteur heeft deze onderdelen op voorraad of kan tijdig een nieuw onderdeel voor u bestellen.
  6. Alleen een gecertificeerd inspectiebedrijf is gerechtigd om uw valstopblokken te voorzien van een officieel keuringsbewijs en certificaat.
  7. Een erkend inspectiebedrijf ontvangt als eerste informatie van producenten bij het terugroepen van producten (recall) in geval van technische gebreken als gevolg van productie- en/of ontwerpfouten en andere veiligheidsissues.
  8. Alleen bij onderhoud uitgevoerd door een erkend inspectiebedrijf blijft de productgarantie op uw valstopblok of onderdelen van kracht.
  9. Een erkend inspectiebedrijf houdt bij welke valstopblokken u in bezit heeft en wanneer deze voor het laatst gekeurd zijn. U kunt hen vragen u te informeren wanneer uw apparaten weer gekeurd moeten worden.
  10. Een gecertificeerd inspectiebedrijf beschikt over meer kennis en ervaring dan alleen het inspecteren van valstopblokken. U kunt bij hen terecht voor informatie over de verschillende soorten producten, welk valstopblok het beste past bij uw werkzaamheden en daarnaast kunnen zij u adviseren over het werken met valstopblokken (training). NB Training is een wettelijke verplichting conform zorgplicht en de gebruiksaanwijzing van de producent.

Safe Site is als één van de weinige inspectiebedrijven in Nederland gecertificeerd door vrijwel alle fabrikanten van valstopblokken. 

Raadpleeg www.valstopblokken.nl voor meer informatie over het nut én de noodzaak van het keuren van uw valstopblokken door een erkend inspectiebedrijf.

Uw valstopblokken keuren wij in onze werkplaats of bij u op locatie. Ook kunt u uw valstopblokken ter keuring aanbieden tijdens een training. U kunt hiervoor een afspraak maken met onze afdeling inspectie op telefoon (078) 69 33 499 of inspectie@safesite.nl

Terug