Home   >   Diensten & Producten   >   Verkoop   >   Alles voor lassen en slijpen op hoogte

Alles voor lassen en slijpen op hoogte

Veilig lassen en slijpen op hoogte zijn werkzaamheden waar we niet vaak genoeg bij stil staan, maar het brengt altijd aanvullende problemen/gevaren met zich mee. 

Maar al te vaak zie je lassers en slijpers op hoogte die niet beschermd zijn of ze dragen een polyester harnas en veronderstellen daarmee afdoende beschermd te zijn. Echter, als je nadenkt over polyester en hitte, dan is die combinatie in potentie een gevaarlijke mix.

Met een grote groep medewerkers die elke dag op hoogte lassen en slijpen is het beschermen van deze werkgroep een uitdaging voor ons allemaal. In samenwerking met 3M besteedt Safe Site hier aandacht aan. 

Veilige lasmaterialen

Voor alle harnassen of verbindingsmiddelen (vallijnen, valstopblokken) die op de markt verkocht worden, bestaat een minimum en maximum temperatuur waarbij ze gebruikt mogen worden. Deze informatie is altijd terug te vinden in de handleidingen van uw PBM.  

Voor een polyester harnas of verbindingsmiddel geldt over het algemeen dat ze veilig gebruikt kunnen tot een maximumtemperatuur van tussen de 45 en 60 graden. Met lassen en slijpen komen er echter hogere temperaturen vrij waarbij residu op het harnas terechtkomt die boven de maximaal toelaatbare temperatuur uitkomen met alle veiligheidsgevolgen van dien.

Veiligheid bij lassen: gebruik de juiste PBM’s

Voor werkzaamheden als lassen slijpen op hoogte zorgt u met aanvullende maatregelen dat zowel uw medewerkers als u bedrijf voldoende beschermd zijn. 

Denk bij PBM’s niet alleen aan het harnas maar ook aan het connectie-middel. Bij gebruik van een hittebestendig harnas met een polyester lijn of polyamide touw, is de bescherming nog steeds niet optimaal. De juiste combinatie is altijd belangrijk bij het beschermen op hoogte. 

Daarnaast speelt het gewicht van de gebruiker een rol. Bij lassen op hoogte zijn aanvullende PBM's nodig, zoals een bijvoorbeeld een Speedglas laskap. Dit gewicht dient u bij het gebruikersgewicht op te tellen om te zien of u nog voldoet aan het maximum gebruikersgewicht van uw harnas, vallijn of valstopblok. Een groot deel van producten voor werken op hoogte wordt immers getest op een gebruikersgewicht van 100 kg.

3M product portfolio 

Met een compleet product portfolio biedt 3M u optimale bescherming voor lassen en slijpen op hoogte. Als uw valbeveiligingsspecialist helpt Safe Site valbeveiliging u hier graag verder mee.

Neem voor meer informatie of vragen contact op via e-mail: products@safesite.nl.

Terug Contact opnemen