Home   >   Diensten & Producten   >   Training & Instructie
Training & Instructie

Training & Instructie

Training & Instructie

Waarom is training nodig?

Conform de Arbowet moet u als werkgever voldoen aan de zorgplicht door te zorgen voor:

 • een veilige werkplek (artikel 3)
 • correcte middelen voor de werkzaamheden (artikel 3)
 • voldoende onderricht aan personeel (artikel 8)
 • een reddingsplan (artikel 3)

Werken met valbeveiliging betekent werken met een verhoogd risico. Het inrichten van een veilige werkplaats kan alleen in samenwerking met uw werknemers. Als u niet weet wanneer de werkplek onveilig is, kunt u ook niet adequaat handelen. 

Met een training zorgt u ervoor dat uw werknemers op de hoogte zijn van wet- en regelgeving omtrent werken op hoogte. Daarnaast leren uw werknemers de PBM’s voor valbeveiliging kennen waarmee zij werken en begrijpen zij de veiligheidsmarges van ieder middel. U kunt erop vertrouwen dat zij u precies kunnen aangeven welk veiligheidsmiddel nodig is voor een veilige uitvoer van de werkzaamheden.

Met de juiste middelen en een instructie alleen bent u er nog niet. Ook een reddingsplan is verplicht. Een beroep doen op de hulpdiensten is vaak niet afdoende. Bij werken op hoogte zijn uw werknemers mogelijk op plaatsen waar de brandweer niet kan komen. Houdt u hier rekening mee in uw VGM-plannen?

Geldigheid certificaten

Wij vinden dat mensen, die op hoogte werken, veiligheid moeten trainen. De geldigheid van onze certificaten is gebaseerd op onze ervaring als trainingsinstantie. Deze ervaring leert ons dat mensen handelingen gaan uitvoeren die onveilig zijn, omdat ze deze niet meer als onveilig zien. Door een her-training van een (halve) dag blijven mensen scherp.

Wat weten uw medewerkers na een training bij Safe Site?

 • basiskennis van wet- en regelgeving omtrent werken op hoogte
 • invloeden van externe factoren bij werken op hoogte (weersinvloeden, omgevingsinvloeden etc.)
 • kennis van de meest gangbare valbeveiligingsmiddelen (vallijnen, positioneerlijnen, valstopblokken, verticale- en horizontale systemen)
 • de mogelijke gevolgen na een val en de risico’s van het bewusteloos hangen in het harnas
 • werken met en op ladders en hoogwerkers, specifieke technieken voor magazijn, telecom en windturbines (zie trainingen) 

Welke trainingen biedt Safe Site aan?

Safe Site verzorgt moduletrainingen, branchetrainingen (bijvoorbeeld GWO-training) en maatwerktrainingen. Het voordeel van een training op maat is dat deze volledig wordt toegespitst op de werkzaamheden die de medewerkers van uw bedrijf uitvoeren.

Onze trainingen, verzorgd door IRATA, VCA, SIEMENS en EHBO opgeleide trainers, zijn verdeeld in drie niveau’s:

 • Niveau 0 is een algemene basistraining over veiligheid op hoogte.
 • Niveau 1 is een theoretische en praktische basistraining voor het klimmen en werken op hoogte.
 • Niveau 2 is een vervolgtraining op Niveau 0 en 1 na deze training is de cursist in staat zelfstandig reddingsoefeningen uit te voeren.

Tijdens de jaarlijkse training kunt u uw materialen ter inspectie aanbieden. U kunt zich aanmelden voor valbeveiligingstrainingen via verkoop.rotterdam@mennens.nl.

Zie hier onze algemene voorwaarden.

Terug Contact opnemen